CAIRNTERRIERN tillhör Grupp 3, Terrier

Historia

Cairnterriern härstammar från Skotska högländerna, Skottlands västkust och Hebriderna, motsvarande det historiska grevskapet Inverness, särskilt ön Skye. Liksom Skyeterrier, West highland white terrier och Skotsk terrier är den en variant av Highland Terrier. Historiskt användes dessa för att jaga räv och grävling. Hundarna tog sig ner i gryten efter bytesdjuret och drev sedan upp det till den väntande jägaren.1909 deltog de på hundutställning första gången i Inverness under sitt nuvarande namn och fick samma år egen klass på Cruft's i London. 1910 fick rasen egen rasklubb. Tidigare hade den räknats som en korthårig Skye terrier. Cairnterriern erkändes som egen ras 1912 av brittiska the Kennel Club. Ända till omkring 1920 var parning tillåten mellan West highland white terrier och Cairnterrier. Rasen är mycket litet påverkad av den "modernisering", som skett med andra raser. Ordet "Cairn" är gaeliska och betyder "stenröse" vilket härleder till rasens funktion som bl.a. grythund.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är aktiv, modig och tålig. Den är robust, orädd till sin läggning och uppträder självsäkert men inte aggressivt. Den är nyfiken, självständig, kvick och alert. Rasen kräver en lagom dos av stimulans och motion. Precis som många andra terrierraser tycker de om att gräva efter ett riktigt eller inbillat bytesdjur. En cairnterrier är mycket social och har därmed en stark flockkänsla. Det gör att den, rätt uppfostrad, har mycket lätt att umgås med andra hundar och människor. Den trivs varhelst den känner sig väl omhändertagen. Många tränar agility, spår, lydnad och viltspårmed sina cairns.

Utseende

Cairnterrier är en av de mest ursprungliga terrierraserna och ska ha ett naturligt raggigt utseende. Mankhöjden är ca 28-31 cm, vikten i proportion till höjden är ca 7,5 kg. Den har en raggig och sträv päls som skall skydda mot alla vädertyper och måste vara dubbel med rikligt, strävt men inte grovt täckhår. Underullen skall vara kort, mjuk och tät. Öppen päls är inte önskvärd. En lätt vågighet är tillåten. Pälsen kan vara cremefärgad, vetefärgad, röd, grå eller nästan svart. Brindle* i dessa färger förekommer och kan variera i nyans under sin livstid. Det är mycket typiskt med mörkare färg på öronen och runt nospartiet. Pälsen kan delas in i två lager: ett mjukt och tätt underullslager under ett strävt yttre lager. Helt svart, vitt eller black and tan är ej tillåtet.* Brindle är en randig eller marmorerad pälsfärg i två eller tre matchande toner.

Pälsvård

Rätt skött hårar inte en Cairn mycket. Hunden bör trimmas 2-4 gånger om året, beroende på pälskvalitet. Trimning innebär att man rycker bort gammal päls. Klippning är inte att rekommendera då det förstör pälsens vattenavvisande förmåga. I övrigt är kamning ett par gånger i veckan det enda som behövs för att hålla pälsen fräsch. Genom att plocka öronkanterna rena från hår och klippa runt tassarna ger den ett välvårdat intryck.